Hestehår i sengen

Hestehår i sengen

Et år, hvor jeg var ude på et julemarked med mine smykker, faldt jeg i snak med et fin, ældre dame fra Sverige. Hun fortalte, at hun som ung havde været på husholdningsskole og dér blandt andet havde lært at lave madrasser, dyner og puder af hestehår…

Først blev hestehårene vasket og kogt, til de var helt rene. De blev hængt til tørre. Og så begyndte arbejdet:

Hestehår snoet til madrasfyld.
Hestehår snoet til madrasfyld.

Hårene til madrassen blev omvundet til lange “krøller” – omtrent ligesom man slår reb. Selve madrassen, bolsteret – som de unge piger selvfølgelig havde lavet i forvejen! – var syet i lange kanaler. Disse kanaler blev nu fyldt med de mange “krøllede” hestehår.

Til sidst blev madrassen lukket med udvendig syning. Dér, hvor vi i dag ville skifte madras, gjorde man i stedet det, at man sprættede syningen op, trak hestehårene ud, kogte dem, tørrede og vandt dem igen. Og med et renvasket bolster var madrassen fuldstændig som ny igen.

Hestehår som pudefyld.
Hestehår som pudefyld.

Puder og dyner blev lavet efter samme, sunde princip. Her blev hestehårene dog ikke krøllet op men i stedet brugt som “uld”.

I dag ville vi bruge ord som økologi, genbrug, bæredygtig. Dengang var det slet og ret sund fornuft. Man smed ikke noget væk, som kunne bruges. Og hestehår kunne bruges til meget!

Moderne hestehårsmadras.
Moderne hestehårsmadras.

Hestehår er lige så stille på vej tilbage i sengen. Men i modsætning til tidligere er madrasser af hestehår i dag blevet et luksusprodukt.